Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

O χαρισματικός μέσος Γκρέιαμ Σούνες.

 Γκρέιαμ Σούνες, ένας μέσος με έντονη προσωπικότητα, με τρομερή τεχνική, θαυμάσια δύναμη και φοβερή ακρίβεια στις μπαλιές του είναι λίγα απο αυτά που μπορείς να αναγνωρίσεις πάνω του. Άλλωστε θεωρείται και ένας απο τους κορυφαίος παίκτες που εμφανίστηκαν στα γήπεδα.

 Ο σκοτσέζος άσσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σότον μια περιοχή στο Εδιμβούργο. Η μεγάλη ποδοσφαιρική του αγάπη ήταν η Ρέιντζερς και τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην τοπική ομάδα Νόρθ Μέρκιστον. Το 1986 σε ηλικία 15 ετών θα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του και θα υπογράψει στην Τότεναμ. Στα ''Σπιρούνια'' όμως δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε, είχε μόνο μια εμφάνιση και αυτήν ως αλλαγή στο κύπελλο Ουέφα.

 Το 1972 θα αποφασίσει να αλλάξει ήπειρο και να αγωνιστεί στο καναδικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μόντρεάλ Ολίμπικ ως δανεικός απο την Τότεναμ. Έπαιξε στα 10 απο τα 14 παιχνίδια του πρωταθλήματος και θα καταφέρει να μπεί στην λίστα με τους καλύτερους παίκτες της σεζόν.

 Μετά το τέλος του δανεισμού του ο Σούνες θα επιστρέψει στην Αγγλία όπου θα αποδεσμευτεί απο την Τότεναμ. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Μίντλεσμπορο. Θα κάνει το ντεπούντο του στις 6 Ιανουαρίου του 1973 στην νίκη της Μπόρο με 2-1 απέναντι στην Φούλαμ. Το πρώτο του γκολ θα το πετύχει απέναντι στην Πρέστον Έντ.

 Στην Μίντλεσμπορο θα καθιερωθεί γρήγορα
στην βασική 11άδα και με πολύ καλές εμφανίσεις θα την βοηθήσει να πάρει την άνοδο το 1974 για την πρώτη κατηγορία. Έμεινε συνολικά 4 χρόνια στην ομάδα και κατάφερε να κάνει 176 εμφνίσεις σκοράροντας 8 τέρματα.

 Το μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα του το έκανε το 1978. Ο Γκρέιαμ θα έρθει στο Άνφιλντ ως αντικατάστατης του βετεράνου Ιάν Κάλαγχαμ. Στους ''Ρεντς'' έκανε τα καλύτερα παιχνίδια στην καρίερα του. Έγινε ο εγκέφαλος της Λίβερπουλ και μαζί της κατέκτησε τα πάντα στα έξι χρόνια παραμονής στην ομάδα. Πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα πρωταθλητριών, τέσσερα Λίγκ καπ και τρία Τσάριτι Σίλντ. Το μόνο που του ξέφυγε ήταν το Κύπελλο Αγγλίας.

 Το ντεπούντο του με την φανέλα της Λίβερπουλ θα το κάνει απέναντι στην Γουέστ Μπρόμ τον Ιανουάριο του 1978. Στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πετύχει το πρώτο του γκολ με ένα πανέμορφο σουτ, η Λίβερπουλ πήρε την νίκη με 3-1 στο Άνφιλντ τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

 Σημαντική ήταν και η παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλει απέναντι στην Μπρίζ καθώς έβγαλε την ασσίστ στον Κένι Ντάγκλις για να πετύχει το μοναδικό γκολ στην αναμέτρηση.

Η επιτυχία συνεχίστηκε , Σούνες κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους ''Ρεντς'' τις σεζόν 1978-79 και 1980-81. Το 1981 θα πανηγυρίσει ακόμα ένα κύπελλο πρωταθλητριών απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Πέισλι βλέποντας τον Σούνες να πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις έχοντας σε όλες ηγετικό ρόλο θα τον κάνει αρχηγό της ομάδα την σεζόν 1981-82. Ως αρχηγός της Λίβερπουλ πλεόν ο Σούνες θα ξανα κατκτήσει το πρωτάθλημα αλλά και το Λίγκ Καπ.

 Την επόμενη σεζόν η Λίβερπουλ θα υπερασπιστεί με επιτυχία το πρωτάθλημα, ενώ θα πανηγυρίσει και την κατάκτηση του Λίγκ Καπ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεν. Η
σεζόν 1982-83 ήταν και η τελευταία σεζόν του Πέισλι στον πάγκο της ομάδας.

Ο Σούνες και η Λίβερπουλ την σεζόν 1983-84 θα κατακτήσουν τρία τρόπαια. Μάλιστα ο Σούνες θα σκοράρει και το νικητήριο γκόλ στον τελικό του Λίγκ Κάπ απέναντι στην μισητή Έβερτον. Για τρίτη διαδοχική σεζόν η Λίβερπουλ θα στευθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας και θα κερδίσει την Ρόμα στον τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών την Ρόμα.

Κάπου εδώ τέλειωσε η καριέρα του σκοτσέζου στην Λίβερπουλ έχοντας κάνει 358 εμφανίσεις και πέτυχε 58 γκολ.

 Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Σαμπντόρια, φόρεσε την φανέλα της για δύο χρόνια και πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ιταλίας. Ακολούθως, μετακόμισε στην αγαπημένη του Ρέιντζερς εκεί είχε τον ρόλο του παίκτη προπονητή. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και τέσσερα Λίγκ Καπ. Το 1991 κρέμασε τα παππούτσια του για να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα.  Βασίλης Κουρσοβίτης





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου